Cinefórum: Contra los fantasmas- 29 de Gener

El Cine Mistral va ser una sala d’exhibició cinematogràfica inaugurada l’any 1934. Ubicada al número 33 del carrer de Calàbria, en plé barri de Sant Antoni. La última sessió va ser el 25 de desembre de 1962 amb la projecció de Canción de juventud y La venganza de Hercules. Com a conseqüència de la gran nevada i dels desperfectes en la part del sostre va ser tancat. Al mateix espai, el mes de juny de 1966 es va convertir en Cinerama Waldorf, cinema que va tenir una llarga i exitosa trajectòria, fins caure en decliu i haver de tancar l´any 2003.

El cinema Mistral tenia una capacitat de 1.750 localitats. Va ser construït per l’arquitecte Antoni Ferrer. El cinema estava dedicat a la figura de Frederic Mistral, (poeta i escriptor occità, 1830 i 1914).  La inauguració del cinema Mistral va ser el 8 de desembre de 1934, amb un acte inaugural que va congregar autoritats, premsa i representants del món cinematogràfic.

El juny de 1936 va incorporar –de forma experimental- el sistema de cinema sonor en relleu que posteriorment seria conegut com Dolby.

Com a conseqüència de l’esclat de la Guerra civil el cinema va tancar les seves portes. Un cop finalitzat el conflicte va reiniciar la seva activitat   amb la projecció de pel·lícules com: El milagro de la fe i Los tres lanceros bengalíes.

Durant la dècada dels cinquanta i fins inicis dels 60 es va considerar com a lloc de lleure per excel·lència pel veïnat. Van ser especialment celebrades les sessions familiars de finals dels anys 50, invariablement amb un llarg de Cantinflas i un altre o bé de Stan Laurel i Oliver Hardy o de Bud Abbott i Lou Costello (com es el cas de la pel.lícula d´aquest dilluns a la BiblioMusiCineteca). Aquestes sessions venien amanides, per cortesía de la casa, amb quasi una hora de curtmetratges de Charlot, Jaimito, Tom y Jerry, Kit Carson, Pato Donald, Popeye y El Pájaro Loco, que eren celebrats des de les butaques amb crits de joia i forts aplaudiments pel públic.

 

 

Records agraïts d´infància d´un nen per nom Ferran (llavors per imperatiu legal Fernando) Baile i Llavería, nascut el 1 de febrero del 1950 i veï del 90 del carrer Tamarit.  

Si algú encara conserva algún programa d´aquelles sessions o d´alguna altre del Cine Mistral, us agraïrem es poseu en contacte amb nosaltres.

ferranbaile@gmail.com

 

DILLUNS 29 DE ENERO A LES 19 HORES

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.