FICCIONANDO taller d’escriptura dramàtica – 6 d’octubre

FICCIONANDO. De l’ experiència a la ficció

El meu consell: a l’escriure una peça de teatre, procura ser original i, en la mesura del possible, intel·ligent, però no tinguis por a semblar estúpid. La llibertat de pensament és necessària, però només qui no tem escriure tonteries pensa de manera lliure. No retoquis ni puleixis massa, sigues desproporcionat i audaç. La brevetat és la germana del talent. Recorda també que les declaracions d’amor, les traicions de mullers i marits, les llàgrimes de vidues, dels orfes i de tota la resta, fa temps que foren descrites.

L’argument ha de ser nou i la faula pot ser absent.

Consells a un escriptor, cartes d’ Anton Txèjov

L’autor, l’autora -o aspirants a ser-ho- que es presenta a aquest taller, parteix d’una experiència i/o anècdota personal a partir de la qual maribel_y_laura_ensayo_loinverosimilgenerarà tot el material necessari perquè la ficcionalització d’aquesta vivència es converteixi, en un procés creatiu continuat, intens i dinàmic, en una obra teatral independent, única i autèntica.

A partir d’una història simple, de tall humà, amb els conflictes i situacions que això comporta, anirem traïnt allò viscut fins a composar una obra teatral que toqui la sensibilitat de l’espectador. Una obra que contengui allò intransferible que qualsevol peça de valor artístic té: esperit.

El que importa és tenir una història per contar. Després, la dinàmica participativa del taller i el compromís de l’autor o autora amb la seva obra, la faran progressar per a que aconsegueixi l’objectiu últim del taller: una lectura dramatitzada amb actors i actrius.

Alguns temes que tractarem al taller, prioritzant sempre l’escriptura, són:

– Introducció al taller: la quaternitas teatral. Unitats de sentit.

– Principi de traïció i principi d’incertesa.

– Títols, inicis d’obra i càlcul/procés/decisió de l’estructura de la peça.

– Algunes regles d’or a l’hora d’escriure una escena.

– Creació dels personatges. Veu pròpia i posició de l’autor.

– Monòleg, diàleg i tríades, amb exemples.

– Com captar millor l’atenció del públic? Allò interessant, el conflicte i la situació.

– Elecció i encontre amb el gènere, transgènere. Repàs als principals gèneres dramàtics. Tragèdia, comèdia, drama. Altres.

– Importància del to, ambient i la seva interelació amb el gènere.

– Inspiració i constància. Crida a les muses. Alguns recursos pràctics per a que la cretivitat i l’escriptura flueixi sense interrupció.

– Els 5 sentits del teatre.

– Finals d’obra.

– Bibliografia de referència.

Obres sorgidas de FICCIONANDO de les que se han realitzat lectures dramatitzades: La víspera, de Joaquín Pedretti (2012), Lo inverosímil, d’ Óscar Chocano (2013), Las cosas, por su nombre, de Graciela Gil, (2013), El dia que Sean Penn em va mirar, de Teresa Méndez (2013), Després de tants anys, de Pilar Obregón (2014), El protocolo, de Nina Rocha (2014) o Los peces también pasean, d’ Enrique Ferrando (2015), entre otras. Otras obras sorgidas del taller: Eugenio ha muerto, de Valentina Calandriello; Una noche, diez euros, de Karel Mena; Combustión espontánea, d’ Esther Garrido o La psique de los Almagro, d’ Omar Puga, entre otras.

marga_asseguda_b_n_guitarra

Objetiu: Obtenir una peça teatral de la qual després es pugui realitzar una lectura dramatitzada amb actrius i actors per comprovar com el material inicial s’ha transformat finalment en una obra de ficció dramàtica independent, nova i autèntica.

Demanda: No és imprescindible el coneixement dels recursos bàsics de l’escriptura teatral, pero sí el compromís amb la peça i la capacitat per no rendir-se davant de les dificultats que sovint sorgeixen en el treball continuat d’escriptura que proposa aquest taller.

Dates i horaris: Tots els dijous d’ 11 h a 13:30 h o de 19 h a 21:30 h. Del 13 d’octubre al 24 de novembre de 2016, ambdós inclosos. Dos grups oberts, matí i tarda.

Lloc: La BIBLIOMUSICINETECA. C/Vilà-Vilà, 76. Bxos. Metro Paral·lel. L2-L3.

Màxim per grupo: 8 persones

Preu: 125 euros.

Possibilitat de pagament fraccionat en dos quotas si la teva situació econòmica no et permet un únic pagament. Per reservar la teva plaça, realitzar ingrés o transferència de 25€ al compte ES05 2100 0609 9101 0122 3296 amb el vostre nom i cognoms i assumpte ‘FICCIONANDO’. Admissió de participants fins a cobrir places.

Per a més informació i/o dubtes o suggerències: laura@laurafreijo.com o 676 31 21 67.

Si coneixeu a alguna persona que pugui estar interessada, si us plau, feu-li arribar aquesta informació.

Idiomes vehiculars: català, castellà i, si cal, mim.

Us convido a viatjar per l’apassionat univers de la paraula teatral, doncs en teatre dir és fer. És a travès del que fan i diuen els personatges que entreveiem allò que l’obra ens vol transmetre, revelar.

FICCIONANDO resum trailer llarg 4′ 16″

 

Atreveix-te a escriure teatre per després fer-lo!

(*) Il·lustració de portada: www.rafaelarjona.net

(**) En el preu del taller no estan incloses les despeses per

la coordinació i la direcció de les lectures dramatitzades.

Benvinguts i benvingudes a FICCIONANDO!

Fotos d’Óscar Chocano i Gertrudis Losada.

 

Las_cosas_por_su_nombre_34

Aquí pots veure alguns vídeos de les obres presentades.

 

Laura Freijo

Licenciada en Periodismo por la UAB. Formación como dramaturga en seminarios de escritura dramática de l’Obrador de Beckett con José Sanchís Sinisterra, Sergi Belbel, Xavier Albertí, Carles Batlle, David Plana o Sergi Pompermayer.

Laura FreijoComo autora teatral ha estrenado textos como El camí del colibrí (2015), Refugi a les Rocoses con dirección propia (VERSUS Teatre 2014), Massa tard per ser pessimista con creación escénica y dirección de Susanna Barranco (Nau Ivanow 2013), El rap de Lady M dirigida por Ariadna Martí (Finalista Premio UNNIM 2011. Tantarantana Teatre), La Candidata (representada en el Parlament de Catalunya, entre otros espacios, 2007-08) o Perdona la locura dirigida por Sílvia De la Rosa (Obrador Beckett 2006). También ha escrito piezas dramáticas para radio entre las que destacan Apuchtin, l’àngel dolent (COMRàdio), Cops (ONA CATALANA) o La cançó de la meva vida (CATALUNYA Ràdio). Es codramaturga de Mercè, viatge i desig, espectáculo multidisciplinar en conmemoración del centenario del nacimiento de de Mercè Rodoreda creado por PROJECTE VACA (2008), Mara Truth, un latido escénico dirigido por Consuelo Trujillo (2012) y Un hangar al cor de l’estranyesa a partir de Moll Oest de Bernard Marie Koltès dirigido por Ariadna Martí (2012).

De otras obras suyas como Bonaventura, 15 bis (2016), ¿Te enrollarías con Woody Allen? (2009), Düsseldorf (2007, 2010), Sóc Bona (2007), Perdona la bogeria (2006), Te recuerdo en Werther (2002) o La vida somiada (2001, 2004) se han realizado diferentes lecturas dramatizadas y/o semimontajes tanto en territorio nacional como internacional. También ha dirigido las lecturas dramatizadas de otras y otros autores como Quebec-Barcelona, de Mercè Sàrrias, D’aquí una estona hauré oblidat el teu nom, de Meritxell Cucurella, La víspera, de Joaquín Pedretti, Lo inverosímil, de Óscar Chocano, Las cosas, por su nombre, de Graciela Gil, El dia que Sean Penn em va mirar, de Teresa Méndez o Los peces también pasean, de Enrique Ferrando, entre otras.

De sus pensapoamientos ha estrenado Todas esas chicas (2003), Geminianas (coescrito y cocreado con Eva Hibernia; 2004, 2005) o Com a peix a la gàbia (cocreado con Susanna Barranco; 2008, 2009). Desde 2010, representa los recitales unplugged Soy lo que estás buscando y Las caras B (2012). Ha publicado los libros electrónicos de poemas Soy lo que estás buscando (2011, más de 80 representaciones, Festival A SOLAS, Festival ZINEGOAK, temporada regular en Barcelona en Cincómonos Espai d’Art y Teate Gaudí) y Algún lugar en el mundo

preparación la publicación de la antología de pensapoamientos escénicos Hasta el final de la cerilla.

Desde junio de 2012 crea y coordina los talleres de escritura dramática FICCIONANDO de los cuales ya se han realizado 8 ediciones, la última doble, ha coordinado la fase de escritura dramática del laboratorio TRANSFORMER VACA cuyo resultado final se ha presentado en la Mostra NOVEMBRE VACA 2013, 2014 y 2015. También es creadora y coordinadora de los talleres de escritura dramática VERSIONANDO (2016) y EVOCADES, INVOCADES, CONVOCADES (2016).

Ha publicado cuentos en las revistas Singles.Sexologies (2009-2011), ARA (1998) e Iguazú entre otras. La mujer del cigarrillo aparece en la antología 44 Mundos A Deshoras.

Ha colaborado o colabora en las publicaciones HAMLET, MAGLES, EXCODRA o ENTREACTE. Socia de Projecte VACA desde 2000.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.